MAASEUTUALUEILLAKIN TARVITAAN PALVELUJA

Katja Kiiski kirjoitti ansiokkaasti (Karjalainen 12.3.2021) otsikolla ”Liitosalueiden elinvoimasta huolehdittava”. Jatkan siitä. Joensuun kaupungin maaseutualueilla asuu reilusti yli 10 000 ihmistä ja veroja maksetaan myös siellä. Niinpä on aina välillä muistutettava siitä, että peruspalveluja tarvitaan myös maaseudulla.

 Karhunmäen omakotialue on kasvanut lähes kiinni jo Reijolan taajamaan ja koko ajan lisää kaavoitetaan ja tontteja luovutetaan.  Palvelut sillä alueella on mitoitettu kuitenkin pienemmälle lasten määrälle, kuin mitä tarve on. Koulu jäi pieneksi heti alkuunsa. Nopealla aikataululla pitäisi kehittää koko alueen palveluja. 

Reijolan taajama on vain 1,8 km päässä Karhunkaaren risteyksestä, josta uusi Karhunmäen pientaloalue alkaa. Palveluja voisikin kehittää Reijolan suuntaan, jonne on lastenkin turvallista liikkua. Alueelle voisi rakentaa yhtenäiskoulun, joka palvelisi Niittylahden, Reijolan ja Karhunmäen eteläistä aluetta. Oppilaat pääsisivät kouluun kävellen tai polkupyörillä. Tulevat suunnitelmat ja päätökset on kuitenkin ajateltu niin, että kaikki Reijolan, Niittylahden ja Karhunmäen alueen yläkouluikäiset oppilaat kuljetetaan tulevaisuudessa Sirkkalaan isoon yläkouluun vuodesta 2023 lähtien. Lieneekö tämä lopullinen päätös vai onko sitä uuden valtuustokauden alkaessa mahdollista vielä muuttaa?

Nykyisten päätösten mukaan koulumatkaliikunta jäisi kokonaan pois, aika menisi bussissa istumiseen. Kaupungin hiilineutraalit tavoitteet eivät myöskään liene tämän suuntaisia puhumattakaan lasten ja nuorten arkiliikunnan lisäämistavoitteista. 

Reijolan alue tarvitsee myös asialliset liikuntapaikat niin latuverkoston osalta kuin asianmukaisen palloilukentänkin. Eikä yksi kunnollinen leikkipuistokaan olisi pahitteeksi. 

Tuupovaara ja Kiihtelysvaara ovat saaneet jo uudet koulunsa, nyt on pikaisella aikataululla toteutettava myös Enon ja Hammaslahden alakoulut. On järjetöntä maksaa vuosikausia väliaikaisista tiloista ja oppilaskuljetuksista, puhumattakaan inhimillisistä puolista niin kylien imagon kannalta kuin oppilaiden kotienkin näkökulmasta.

Maija Törmänen

Kuntavaaliehdokas (kok)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.